MENU

 

 

Waarom Tenniskids?

Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langste bezig met ballen rapen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk! Een stimulerend Tenniskidsprogramma, ondersteund en gepromoot door de KNLTB, dat speciaal is ontworpen voor kinderen zal de mogelijkheid bieden tennis op een ´toffe´ manier te leren, tennis is namelijk fun!
Kids leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Daarbij spelen ontdekken en verwonderen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases maken dat de kids worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.

 

Hoe is Tenniskids opgebouwd?

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kids doormaken (Stage 3,2,1)

 

 

Rood (Stage 3)

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een grotere “Stage 3” bal op een minibaan (6x12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Afbeeldingsresultaat voor tenniskids foto

 

Oranje (Stage 2)

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (7-8-9 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een ”Stage 2” bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Groen (Stage 1)

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 8-10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame “Stage 1” bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Wat kun je als ouders doen?

Ouders kunnen hun kids helpen in de sportontwikkeling.

  •  Belangrijk is dat kinderen plezier hebben in tennis. Laat daarom uw kinderen bij het vrij tennissen in de juiste fase met de juiste ballen en een geschikt racket spelen. Op die manier is het kind het best in staat de geleerde vaardigheden toe te passen en nieuwe vaardigheden zich eigen te maken.
  •  Ga af en toe met uw kind tennissen en wees positief over de verrichtingen van het kind.
  • Stimuleer de deelname aan clubactiviteiten. Deze zijn leuk en leerzaam.
  • Leer de regels en de puntentelling van de fase waarin het kind zit..
  • Leer het kind zich sportief te gedragen en respect te hebben voor de tegenstander. Dus waardering tonen voor mooie punten van de tegenstander.
  • Op schoolpleinen, tegen muren, in de tuin of op de oprit, overal kun je tennissen. Stimuleer kids ook op straat te tennissen want dit zijn ideale omstandigheden om te leren tennissen.

Tenniskids in samenwerking met TV Risenborgh

Met Tenniskids Blauw, Rood, Oranje, Groen biedt tennisschool Becico, samen met vereniging Risenborgh, leuke en leerzame activiteiten voor kinderen. Zo kunnen  ze het tennisspel snel spelen. Aangepaste baanlengtes en speciale lesmaterialen maken het voor kinderen mogelijk het tennisspel te leren op een manier, die past bij hun fysiek, emotionele ontwikkeling en technische en tactische vaardigheden.
1x in de week les volgen is uiteraard niet het doel. Lid worden van TV Risenborgh geeft uiteindelijk een logisch vervolg op de lessen om verder te ontwikkelen als speler in wedstrijdjes, competities en toernooien. Het is dan mogelijk aan de gezellige clubactiviteiten, eventueel in wedstrijdverband, deel te nemen. Ze  kunnen als lid meedoen aan de Tenniskids competitie (ROOD, ORANJE, GROEN) en de  clubcompetitie/ toernooien. Het vrij tennissen naast de lessen is als Tenniskids jeugdlid  laagdrempelig (gaan wanneer je kan) en goedkoper omdat er geen of nauwelijks baanhuur betaald hoeft te worden. Meer informatie over lid worden van TV Risenborgh vindt u op www.tvrisenborgh.nl.

Trainers

De kinderen krijgen alleen les van een gecertificeerd Tenniskids trainer. Dit beleid wordt landelijk ondersteund door de KNLTB. www.tenniskids.nl Tussentijdse scholing van de trainers en up to date lesmateriaal horen bij het programma.
Rackets in verschillende maten worden in het begin ter beoordeling van de trainers in bruikleen gegeven. Na enkele weken wordt een juiste keuze gemaakt. De ouders hoeven dus niet zelf direct het racket aan te schaffen maar kunnen het later na advies ook bij ons kopen met daarna een full service van de Tennisschool.

Kosten

De groepen kunnen bestaan uit verschillende aantallen. 
Op de website bij tarieven en op het inschrijfformulier staan de kosten per kind in een groep op 1 of 2 banen.
De groepen die in de rode en deels in de oranje(beginners-) fase zitten zullen op 1 baan les krijgen. Het maximale aantal is dan 10 kinderen. Op 2 banen maximaal 8 kinderen.
Op de site vindt u bij “Tarieven” de kosten per kind bij verschillende groepssamenstellingen.